Barn

Barn

Tijdens de voorbereidingen van dit project waren we snel uit over het materiaal; de afwerking zou gedaan worden met leem om zo de authentieke eigenschappen van deze schuurwoning te benadrukken. Leem heeft een natuurlijke look welke perfect aansluit bij de 150 jaar oude eiken balken die de woning zo uniek maken.

Toepassing van leem in verschillende fases

Wanneer je de foto’s van dit project bekijkt is goed onderscheid te maken tussen de opbouw en verschillende fasen van een toepassing met leem. Nadat Henry Beentjes de leemplaten met een dikte van 18mm had gemonteerd konden wij aan de slag met het pleisterwerk. De platen zijn in de basis voorzien van een hechtleem en een weefsellaag welke eerst voldoende gedroogd moeten zijn voordat we verder kunnen. Vervolgens is hier een basisleem overheen gestuct en zijn de wanden afgewerkt met een witte Yosima leemfinish. Zoals in de beelden te zien zorgt dit voor een natuurlijke look met een levendige structuur.

Kalkpleister tegen vet en vuil

De keuken is bewerkt met kalkpleister. Ondanks de brandbestendige eigenschappen van leem is het niet aan te raden om deze op de wand achter het fornuis toe te passen. Om die reden is er gekozen voor kalkpleister die voorzien is van een sealer, dit biedt extra bescherming tegen het vuil en vet wat vrij komt tijdens het koken. Op deze manier is het niet alleen een mooi geheel geworden, maar nog belangrijker is dat het ook functioneel blijft. 

Heb jij een nieuw project voor ons?

Wil je een transparante, heldere en vrijblijvende offerte ontvangen? Vul ons contactformulier zo volledig mogelijk in met aanvullende informatie. Na ontvangst nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

Leem en kalk in de kerk

Studio Piet Boon

Landelijke woning in Castricum